Close

Vazdušna banja: U Istočnom Drvaru niče multifunkcionalni centar

U Istočnom Drvaru gradi se multifunkcionalni centar, koji bi mještanima i posjetiocima ove opštine trebao služiti kako za obrazovno-kulturne tako i zdravstvene potrebe. U njemu bi trebalo da budu i smještajni kapaciteti. U prvoj fazi izgradnje biće izdvojeno 530.000 maraka. Opština će izdvojiti 330.000, dok će ostatak novca obezbijediti Vlada Srpske.

Smješten na 1.060 metara nadmorske visine i bez ikakvog zagađenja, Istočni Drvar ima idealne uslove za vazdušnu banju. Ovaj prostor je posebno koristan onima koji imaju disajne probleme, kao što je astma.

Pet odsto populacije u Srpskoj ima astmu, a svaki četvrti stanovnik probleme sa alergijama. Boravak na višim nadmorskim visinama ublažava tegobe, a pomaže i kod kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci stoga podržavaju izgradnju ovakvog jednog centra u Istočnom Drvaru.

– Poznato je, pogotovo u periodu kada su ambrozija i korovi aktivni, da je dovoljno iz Banjaluke ili Prijedora doći ovdje i samim dolaskom nemate više problem. Međutim, sve do sada problem je bio nepostojanje smještajnih kapaciteta, koji bi gogodine u ovo doba trebali biti prošlost – ističe pecijalista pedijatar alergolog Branislav Lolić.

Milanko Maksić, kardiovaskularni hirurg, naglašava da ljekari naročito znaju šta znači oksigenacija ljudskom organizmu.

– Na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara ima toliko kiseonika, tako da ako ovaj projekat zaživi biće to veliki benifit kako za pacijente sa vaskularnim oboljenjima, tako i za one sa plućnim oboljenjima – dodaje Maksić. Kulturno-obrazovno-zdravstveno-zaštitni centar obuhvata nekoliko objekata. U prvoj fazi biće izgrađen objekat u kojem će biti smještajni kapaciteti, sala za sastanke i kuhinja. Ukupna vrijednost izgradnje centra je dva miliona maraka. U Istočnom Drvaru takođe planiraju i izgradnju skijaške staze.