Close

Prehrana ili trening – šta je važnije?

Pravilna prehrana i redovna fizička aktivnost vrlo su važni faktori za očuvanje i unapređenje zdravlja, razvoj kondicije i postizanje željene figure. Ovisno o tome koji je primarni cilj pojedinca mijenja se glavna i sporedna uloga prehrane i treninga. Naravno, za postizanje vrhunskog rezultata u sportu ili visokog nivoa u rekreaciji najvažnija je sinergija prehrane i treninga, odnosno pravilno nadopunjavanje i balansiranje oba segmenta tokom ciklusa priprema. Na visokom nivou sporta, ali i visoko postavljenim ciljevima u rekreaciji, svaki detalj je važan kako bi se uspjelo postići zacrtano. Ako izuzmemo ekstremne slučajeve, dolazimo do široke lepeze rekreativaca, odnosno prosječnih osoba koje se bore s viškom kilograma, nedostatkom kondicije i lošim zdravstvenim statusom. Neki od njih veliku važnost pripisuju prehrani i bore se s različitim dijetama kako bi ostvarili ciljeve, dok drugi pak smatraju da je dodavanje treninga u dnevni ritam dovoljno kako bi se napravio napredak.

1. POSTIZANJE ŽELJENOG FIZIČKOG IZGLEDA

Bez obzira što bi ovaj cilj trebao biti produkt zdravog načina života i dobre fizičke kondicije, on se ipak nametnuo kao najvažniji faktor u rekreativnom vježbanju. Većina ljudi počinje s promjenom svojih navika upravo zato da ‘popravi’ svoj fizički izgled.

TRENING

U ovom slučaju uloga treninga je da pojača potrošnju kalorija i oblikuje tijelo. Ako je cilj gubitak viška kilograma i masnog tkiva, trening je segment koji će ubrzati proces jer će s dodatnom potrošnjom kalorija stvarati veći deficit na dnevnoj bazi. Najbolji oblik treninga za visoku kalorijsku potrošnju je trening mišićne izdržljivosti, odnosno duži intervali rada umjerenog intenziteta i kratki intervali odmora. Ukoliko je primarni cilj izgradnja mišićne mase, onda je trening također vrlo važan jer jedino treningom možemo uticati na stimuliranje i rast mišićne mase. Trening maksimalne, submaksimalne i repetitivne snage najbolji je oblik treninga za razvoj mišićne mase.

PREHRANA

Za postizanje dobrog fizičkog izgleda prehrana nije ništa manje ili više važna od treninga. Ako želite gubiti kilograme, važno je ostvariti kalorijski deficit na dnevnoj bazi, odnosno trebate unositi manje energije (hrane) nego što je potrošite. Želite li pak uz to formirati tijelo i izgraditi mišićnu masu, važno je paziti na unos proteina, ugljikohidrata i masti i pravilno prilagoditi unose ovisno o dnevnoj fizičkoj aktivnosti.

Za postizanje željenog fizičkog izgleda prehrana i trening su podjednako važni i najlakše ćete doći do cilja ukoliko oba segmenta uključite od početka samog procesa.

2. RAZVOJ KONDICIJE

Ako vam je primarni cilj razviti kondiciju, onda su stvari ipak malo blaže što se tiče prehrane, a malo oštrije u korist treninga.

TRENING

Trening i adekvatan oporavak su ključni faktori za napredak u kondiciji. Plan treninga mora biti sastavljen tako da se tijelo između dva treninga dovoljno oporavi, odnosno da bude spremno za svaki sljedeći trening. Za razvoj bilo koje funkcionalne ili motoričke sposobnosti, važno je napraviti pravilan i dobro usmjeren plan treninga kako bi kondicija kontinuirano napredovala.

PREHRANA

Ako želite napredovati u kondiciji, jedino što morate imati od prehrane je energija za svaki trening. Prehrana je u ovom slučaju malo blaža, a na prosječnom nivou dovoljno je važno pravilo da je kalorija samo kalorija i da ne trebate previše pažnje obraćati na to iz kojeg izvora dolazi. Naravno, u vrhunskom sportu svaki detalj čini razliku i potrebno je i u ovom slučaju pametno posložiti prehranu kako bi se izvukao maksimum, ali ipak je puno veći fokus na treningu.

Ako želite biti brži, bolji i jači, fokusirajte se na trening. Samo teškim i napornim treninzima koji su raspoređeni u takvom vremenskom razmaku da vam osiguraju dovoljan oporavak i povišenu radnu sposobnost za svaki sljedeći trening možete ostvariti napredak. Jedna od mjera oporavka je i prehrana, no ono što je najvažnije je da kalorijski budete u suficitu, odnosno da se ne dogodi da je unos energije manji od potrošnje jer u tom slučaju nećete izvući maksimum iz treninga.

3. UNAPRJEĐENJE ZDRAVSTVENOG STATUSA

Ako je primarni cilj unapređenje zdravlja, onda je vrlo individualno određivanje omjera, odnosno zasluga prehrane i treninga. Ukoliko imate višak kilograma, važan je balans treninga i prehrane sličan kao za postizanje dobrog fizičkog izgleda, ali ne u mjeri da je finalni cilj tijelo s naslovnice. Ako pak radite kancelarijski posao i sjedite 8-10 sati dnevno za računarom, velika je mogućnost da imate posturalne probleme, pa je u tom slučaju trening vrlo važan segment za napredak. Zdravlje je vrlo širok i kompleksan pojam i ne može se unaprijediti isključivo s hranom.

TRENING

Fizička aktivnost je vrlo važan faktor za unapređenje zdravstvenog statusa. Osim što će povisiti kalorijsku potrošnju te spriječiti pretilost i debljanje, pravilan trening će pozitivno uticati na rast i razvoj, pravilno držanje, ali i na zadovoljstvo, sreću i raspoloženje, što je vrlo važno za unapređenje zdravlja.

PREHRANA

Ako želite jesti zdravo, onda je osim kalorijskog unosa vrlo važan i odabir namirnica. Birajte namirnice prirodnog porijekla i uključite u prehranu što više voća i povrća bogatog vitaminima, mineralima, vlaknima i zdravim masnoćama te proteine iz mesa, ribe, jaja i sira. Izbjegavajte prerađenu hranu, sokove, slatkiše i razne slane grickalice.

Prehrana i trening moraju biti u balansu i biti podjednako zastupljeni ako želite živjeti zdravo. Dugoročnim i kontinuiranim praktikovanjem zdravih prehrambenih i fizičkih navika, zadovoljićete ZDRAVSTVENI STATUS, KONDICIJU I FIZIČKI IZGLED!

Jedino sinergija pravilne prehrane i treninga može ostvariti dobre i sigurne rezultate, bez obzira na cilj koji želite postići. Ipak, zdravlje bi svima trebalo biti na prvom mjestu, a nijedan ekstremni pristup prehrani bez treninga i obrnuto ne može donijeti dobre i dugoročne rezultate za zdravlje.