Close

KAKO DA SAČUVATE I URAVNOTEŽITE SVOJE MENTALNO ZDRAVLJE U PET KORAKA

Um i tijelo neraskidivo su povezani i ako se u jednom od njih pojavio neki problem, uticaće na ono drugo i stvoriti nesklad koji sprečava normalno i kvalitetno življenje. Užurban život često onemogućuje dovoljno posvećivanja mentalnom zdravlju, stoga vam donosimo pet savjeta primjenjivih u vašoj svakodnevici koji će vam pomoći olakšati stresne okolnosti i sačuvati ravnotežu psihičke i fizičke strane vašeg organizma.

Priznajte da se osjećate loše

Na pitanje “Kako si?” često rutinski i pristojno odgovorimo da smo dobro, čak i u situacijama u kojima se osjećamo potpuno suprotno od toga. Naravno da ne morate opterećivati sagovornika svojim problemima, ali ako mu iskreno priznate da niste baš najbolje i da vas nešto muči, možda će vam ponuditi prijeko potrebnu riječ utjehe.

Naravno, ako ne želite podijeliti što vas tišti, barem ćete se poštedjeti neobaveznih razgovora koje biste se osjećali dužnima voditi i uštedjećete snagu.

Izjednačite svoje potrebe s tuđima

Postanite zdravo sebični i povucite granicu. Pohvalno je brinuti o interesima i osjećanjima drugih ljudi, ali pokušajte naučiti da su i vaše potrebe jednako bitne kao i tuđe i da je u redu odgoditi telefonski poziv ili odgovaranje na poruke, te se fokusirati na ono što u tom trenutku želite raditi, pročitati, pogledati ili jednostavno se samo prepustiti odmoru ili razmišljanju.

Posvetite više vremena svojim interesima i hobijima

Posao, porodica, brojne obaveze ostavljaju malo prostora u danu za slobodne aktivnosti po vlastitom izboru. Nemoguće je očekivati da ćete svaki dan moći odvojiti dva sata za svoje hobije, ali ako im uspijete posvetiti barem deset minuta više nego inače, učinićete puno za svoju sreću i unutrašnje zadovoljstvo. I pet pročitanih stranica knjige znače puno više od nijedne. Jedna petina dovršenog crteža puno je više od praznog papira.

Naučite prihvatiti kritiku

Savršenstvo je vrlo iscrpljujuće, a često i nedostižno. Kritike i zamjerke vrlo je teško podnijeti, pogađaju nas na emotivnom nivou i ruše samopouzdanje. Umjesto kao na demotivaciju, pokušajte na njih gledati kao na podsticaj, savjete i poučavanje.

Priznajte svoje pogreške i slabosti

Ponekad je sasvim u redu priznati da nešto ne znate ili ne želite napraviti, da ste u nečemu pogriješili ili da trebate pomoć. Ono što je veoma važno znati jeset da to nije slabija strana, da su strahovi i osjećaj nemoći potpuno normalni i ljudski. Pohvalno je biti snažan, sposoban i samostalan, ali ako se svojski trudite to biti svake minute i sekunde vašeg dana i života, postaje jako naporno i opterećujuće.