Close

Han Pijesak - vazdušna banja otvara nove perspektive razvoja

Odlukom Vlade Republike Srpske o proglašenju teritorije opštine Han Pijesak vazdušnom banjom stvoreni su preduslovi za razvoj zdravstvenog turizma.

U planu je organizovano pružanje usluga zdravstvene zaštite, kao i prevencije bolesti. Adekvatni objekti postoje, međutim, potrebna su značajna ulaganja u turističku infrastrukturu.

Prva mjerenja kvaliteta vazduha na ovom području urađena su još početkom 20. vijeka kada je ustanovljeno da je Han Pijesak prirodna vazdušna banja sa najvišom koncentracijom ozona u Evropi. Ove podatke nedavno je potvrdila analiza klimatskih karakteristika uz Izvještaj o mjerenju i ocjeni kvaliteta vazduha u životnoj sredini.

Zvaničnim proglašenjem Han Pijeska vazdušnom banjom, otvorilo se niz mogućnosti. Nekoliko adekvatnih objekata čekaju na korišćenje, međutim, potrebne su značajne investicije u turističku infrastrukturu.

– Nama su sad najbitniji investitori. Naravno da ćemo se obraćati Vladi, mislim da će tu biti razumijevanja. Bitni su i privatni investitori. Trenutno se rade tri hotela, jedan je pri kraju, a dva otvaramo na proljeće. Opština gradi dvorac Karađorđevića, koji će, takođe, imati jedan dio smještaja – navodi načelnik Han Pijeska Slobodan Đurić.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske vide priliku za plasiranje potpuno novog turističkog proizvoda koji će vrlo lako pronaći mjesto na tržištu, s obzirom na to da je fenomen čistog vazduha postao prioritet među turistima kada je riječ o odabiru lokacija.

– Ukoliko infrastruktura bude pratila ovu priču, potencijal mjesta će biti adekvatno iskorišćem i Han Pijesak će biti pozicioniran i posjećen, pogotovo što su planirana ulaganja u objekte poput Vile Karađorđević, koja će svakako doprinjeti popularizaciji tog mjesta, pogotovo među turistima iz bivše Јugoslavije – navodi Marko Radić iz Turističke organizacije Republike Srpske. Uz neposrednu blizinu ski-centra Igrišta, Han Pijesak pretenduje da bude dio vodeće turističke ponude Republike Srpske.